Határtalanul 7. b

2024. április 29-től május 4-ig a Dabasi Kossuth Lajos Általános Iskola 7. b osztályos tanulói és pedagógusaik Erdővidék közelebbi és távolabbi nevezetességeit bejárva élményekben és ismeretekben gazdag csodálatos 6 napot tölthettek el. Szállásunk Baróton a Derzs Panzióban volt, ott reggeliztünk, vacsorázni pedig egy helyi étterembe, a Party Pub-ba sétáltunk el. Kirándulásunkat hétfő délelőtt Erdély kapujával Királyhágóval kezdtük, majd továbbutaztunk, és közben érdekes, színes beszámolókat hallgattunk Nagyváradról, Kolozsvárról, Farkaslakáról és Székelyudvarhelyről. Délután megálltunk Szovátán, és körbesétáltuk a Medve-tavat. Kedden délelőtt meglátogattuk a nagyajtai Kriza János Általános Iskola 7-8. osztályos diákjait, akik sok szeretettel fogadtak bennünket. A két iskola bemutatása után játékos sportfeladatokat kaptunk, métáztunk, fociztunk együtt. Olyan jól sikerült ez a látogatás, hogy pénteken késő délután újra találkoztunk a suli udvarán, beszélgettünk, játszottunk, aztán vacsorára szalonnát sütöttünk. Még kedden, iskolalátogatás után ellátogattunk Benedek Elek házába, ahol megismerhettük a nagy meseíró és gyűjtő életét és halálának körülményeit. Örömmel fedeztük fel gyermekkorunk mesekönyveit. Megható volt látni az utolsó levelét, és tudatosítani a mindannyiunk számára ma is hasznos üzenetét. A kisbaconi működő vízimalomban úgy éreztük, időutazáson veszünk részt. Bepillantottunk a nagyajtai vártemplom ódon falai közé, meghallgattuk a köpeci csata történetét.
A szerda reggelt Vargyason a Sütő család házában kezdtük, csodálatos régi bútorok között ismerkedtünk a dinasztia tagjai által művelt több évszázados mesterséggel. Majd egész napos kirándulást tettünk a Vargyas-patak völgyébe, közben megtekintettük az Orbán Balázs barlangot. Számunkra az egyik legnagyobb élmény a szekerezés és a kb. 4 km-es túra volt.
Csütörtökön Tölcsvárra, Brassóba és a prázsmári erődtemplomba mentünk.
Pénteken a finom reggelit követően először Baróton az Erdővidék Múzeumba mentünk, utána útra keltünk a Szent Anna-tóhoz. Itt a híres torjai Büdös-barlanghoz indultunk, majd a Mohos tőzegláp és az Apor lányok feredője következett. Délután ugyan kicsit fáradtan, de annál nagyobb kedvvel mentünk vissza a nagyajtai iskolásokhoz. Utolsó este a búcsú nehéz volt, megéreztük, hogy ez az erdélyi utazás új barátokat hozott számunkra.
Másnap a hazafelé vezető úton Fehéregyházán Petőfi Sándorra emlékeztünk, utána rövid városnézést tettünk Segesváron.
A kirándulás hat napja alatt bejártuk Erdővidék csodálatos tájait. Sokat tanultunk Székelyföldről, megismertük nevezetességeinek egy részét. Több helyen koszorút helyeztünk el tisztelegve közös múltunk hősei, híres személyiségei előtt. Felemelő érzés volt!
Szeretnénk megköszönni a Radamel Dob Trans busztársaságnak ezt a feledhetetlen kirándulást, Jóska bácsinak és Ernő bácsinak, a két sofőrünknek azt, hogy biztonságban hazaérhettünk.
Köszönjük Dabas város alpolgármesterének, Szandhofer János úrnak, hogy a program kezdetétől fogva intézi a pályázati teendőket és ezáltal lehetővé teszi minden évben a csoportjaink utazását.
Külön szeretnénk megköszönni Pájer Györgynek a segítőkészségét, türelmét, a rengeteg érdekes, változatos történeteket és az izgalmas idegenvezetést.

Papp Gergely
Mrázné Kosztolányi Judit
Székelyné Mészáros Judit

Az album megtekintéséhez kattintson a képre!