Elsősegélynyújtás alapjai

Február 27-én az iskolánkba látogattak a Semmelweis Ignác Szakképző Iskola Diákjai Budapestről.Azért jöttek el hozzánk, hogy az elsősegélynyújtás alapjait bemutassák és megtanítsák azoknak a 5-6. osztályosoknak akik Bejárható Magyarország tantárgy keretében már elméletben megismerkedtek ezzel. Három diák és egy pedagógus tartotta a bemutató oktatást három témakörben.

Az első dolog amit végignézhettünk – és mindenki meg is tanulta – az a sérült, eszméletlen beteg stabil oldalfekvésbe helyezése volt.
A második az újraélesztés bemutatása újraélesztő bábu segítségével. A diáklányok alaposan, türelmesen megmutatták, elmagyarázták újra és újra szinte minden tanulónknak külön a mozdulatokat. Egy rögtönzött vizsgát is rendeztünk ahol minenki jól teljesített.
A harmadik fontos elsősegélynyújtási feladat lehet a vérzéses sérülések ellátása. Megismerkedhettünk a legtipikusabb vérzések jellegzetességével, azok veszélyességére valló tekintettel elállításuk, kötözésük módjával és meg is tanulhatták a gyerekek. A tanulóink nagy érdeklődéssel, figyelmmel tekintették meg a bemutatókat. Azt hiszem érdekes, értékes és sikeres volt számukra ez az oktatási forma.
Köszönöm Laja Katának, iskolánk volt diákjának, – jelenleg a szakiskola tanulójának – hogy meghívásomra megszervezte ezt az alkalmat és maga is aktív résztvevője volt. 

Kabai Zsuzsa tanárnő